Text

Tulip Mania. Een Tulp ooit evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand.

Tulip Mania. Een Tulp ooit evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand.

Het heeft mij altijd geintrigeerd. De vorm van de Tulp, de kleuren en het verhaal achter de De Tulpenmanie, een hausse in de tulpenhandel in Holland en Utrecht die rond 1634 opkwam en waaraan begin februari 1637 een abrupt einde kwam.

Het verschijnsel wordt ook tulpenwoede, tulpengekte, bollengekte, dwaze tulpenhandel en bollenrazernij genoemd. In de Nederlandse Gouden Eeuw bereikten de prijzen van de nieuw geïntroduceerde tulpenbollen extreme hoogten.[1] In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand.

Ook werd er gespeculeerd in opties op tulpen, die op dat moment nog in de grond zaten. De tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste uitgebreid beschreven bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis.[2] De term tulpenmanie wordt vaak gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel.
[/vc_column_text]

In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand.

 

Geinspireerd op de Tulp heb ik een serie schilderijen gemaakt, verschillende soorten, verschillende kleuren.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie

 

 

Leave a comment: